Ciąża i poród

ciaza-i-porod_wiem_o_zdrowiu

Forum -> rozpoznanie

Tytuł:rozpoznanie
Autor:kola
28.9.2010, 11:02
ja sie boje strasznie tego ze nie rozpoznam kiedy zaczne rodzic. przy ciazy pojawiaja sie rozne objawy, ktore ciezko sie znosi i martwi mnie to ze nie rozpoznam kiedy nadejdzie ten wlasciwy moment porodu. nie chce co chwila ganiac meza aby wozil mnie do szpitala bo wiem ze to dla niego tez meczacee a je jestem juz przewrazliwiona na tym punkcie bo niedlugo nadejdzie planowy termin. boje sie tez ze dziecko nie bedzei chcialo urodzic sie w terminie i bede musiala zdecydowac sie na cesarskie ciecie. wolalabym tego uniknac.

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Co jest wolniejsze: ślimak czy gepard?

ciaza-i-porod_ciekawostki

Ciekawostki

Trymestr ciąży
W pierwszym trymestrze ciąży, ok. 6 tygodni od zapłodnienia, macica, wielkością przypomina średnią brzoskwinię, a embrion w jej wnętrzu ma już głowę, tułów, zawiązki kończyn i zaczątek rdzenia kręgowego i mózgu.

Czy wiesz, że...

Poród jest zwieńczeniem cierpliwego oczekiwania przez długie miesiące na swoje wymarzone dziecko. Kiedy zaczniesz odczuwać regularne skurcze macicy, będzie to najważniejsza oznaka rozpoczynającego się porodu.

Polecamy

Cesarskie cięcie
Polega na nacięciu skalpelem brzucha i macicy kobiety, w razie gdyby naturalne wyjście dziecka było utrudnione przez pewne czynniki. Równie dobrze może być też zaplanowane ze znacznym wyprzedzeniem.

W czasach, gdy mamy nieustanną zmianę pogody (raz zimno raz ciepło) łatwo jest o przeziębienie. Możemy spróbować wyleczyć je bez wizyty u lekarza, ale wtedy potrzebujemy na to dużo czasu bo powinniśmy solidnie odpocząć i wyspać się. Problem pojawia się wtedy, gdy nie mamy czasu bo np. pracujemy. Lekiem polecanym przez farmaceutów w przypadku podwyższonej temperatury jest Pyralgina. Pomaga ona skutecznie i szybko poradzić sobie z objawami przeziębienia.